• Imprimeix

Activitats

El programa El Gust per la Lectura té per objectiu que els alumnes esdevinguin lectors competents, crítics i capaços de gaudir del plaer de la lectura. Cada curs escolar el Servei d’Immersió i Acolliment Lingüístics convoca un concurs basat en la lectura i treball a partir d’unes obres i els dossiers didàctics proposats. S'estableixen set categories (A, B, C, D, E, F i G), d’acord amb els nivells educatius i ensenyaments de l’alumnat participant. Els alumnes de centres de formació de persones adultes poden participar en les categories E, F i G.

 

A tall d'exemple, les lectures proposades al curs 2016-2107 han estat les següents:

 

Categoria E: Alumnes de batxillerat i alumnes d'educació d’adults: PPACFGS i PAU > 25 anys

Mercè Rodoreda. La plaça del Diamant. Club Editor Jove. [Lectura prescriptiva del batxillerat]

 

Categoria F: Alumnes d'educació d’adults: Cicle de formació instrumental (CFI)

Miquel Martí i Pol. Bon profit. Per molts anys. Barcanova. [Gènere: poesia]

Anna Frank. El dietari d'una noia. Eumo. [Tema: sobreviure a la guerra]

 

Categoria G: Alumnes d'educació d’adults: GESO, CAM i PPACFGM

Miquel Pujadó. Poemes de capçalera. Barcanova. [Gènere: poesia]

Kathy Clark. La Casa de l'Àngel de la Guarda. Bambú. [Tema: sobreviure a la guerra]

 

Els treballs que es presentin han de ser de creació original i s’han d'ajustar al que determinen les bases per a cada categoria i obra. En el cas que s'hi incloguin imatges i/o música, han de ser de creació pròpia o lliures de drets. Es recorda que els centres han de tenir el permís d'utilització de la imatge dels alumnes que apareguin als audiovisuals presentats.

Independentment de la modalitat de treball escollida, l'obra i/o dossier s'ha de treballar amb tot el grup classe.

La convocatòria, les bases i els formularis d’inscripció es publiquen cada curs durant el primer trimestre. Per a més informació, adreceu-vos al Servei d’Ordenació Curricular de l’educació d’Adults, fadults@xtec.cat

 

El gust per la lectura

El concurs d’anglès interescolar THE FONIX està organitzat per International House, per la Fundació Catalana de l'Esplai i per la Secretaria General de Polítiques Educatives del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, com activitat organitzada en el marc d'iniciatives socials d'accions d'entorn i d'activitats vers l'excel·lència i en el del Pla d'impuls de la llengua anglesa als centres educatius catalans.

La participació és totalment gratuïta i es finança exclusivament amb les aportacions dels organitzadors, patrocinadors i col·laboradors.

Enguany s'han ampliat a dues les categories d'educació d'adults segons el nivell de llengua anglesa (Anglès Inicial A1+ i Anglès Intermedi A2/B1) i el límit d'edat és de 60 anys.

La convocatòria, les bases i els formularis d’inscripció es publiquen cada curs durant el primer trimestre. Per a més informació, adreceu-vos al Servei d’Ordenació Curricular de l’educació d’Adults, fadults@xtec.cat

Concurs interescolar The Fonix

El programa Apadrinem el nostre patrimoni es basa en la idea de l’apadrinament d’un element del patrimoni monumental, del patrimoni cultural immaterial o del patrimoni natural, per part d’un centre educatiu.

L’apadrinament implica que el centre educatiu inclogui en el seu Projecte Educatiu de Centre el coneixement i l’estudi d’un element patrimonial del seu entorn local o comarcal com a centre d’interès per a un o tots els seus nivells educatius.

El coneixement del patrimoni local des d’un punt de vista històric, artístic, cultural, natural i científic és important per fomentar la implicació dels alumnes en el territori i la societat i, en darrer terme, per promoure l’exercici d’una ciutadania crítica i responsable.

Inscripció:

Els centres interessats en participar en el programa Apadrinem el nostre patrimoni han d’adreçar-se al coordinador o coordinadora d’adults del seu servei territorial per ampliar la informació i si ho desitgen formalitzar-ne la inscripció.

http://xtec.gencat.cat/ca/projectes/apadrinemnostrepatrimoni/

El programa Filmoteca per a les escoles té l’objectiu de fomentar l’interès d’infants i joves cap al cinema, així com formar els espectadors del futur posant en valor el nostre patrimoni cinematogràfic.

Cada curs escolar proposen diverses activitats adreçades a tots els nivells educatius: sessions matinals de cinema i sessions d'iniciació al llenguatge cinematogràfic acompanyades de material didàctic, tallers, visites, itineraris temàtics i recursos per al professorat. En l’edició d’aquest curs s’ofereixen dues sessions adreçades als alumnes d’Educació d’adults (documental Puzzle) i visites guiades al Centre de Conservació i Restauració de Terrassa. Es pot trobar el programa on-line a l’enllaç:

http://www.filmoteca.cat/web/sites/default/files/articles/1111/documents/filmot_escoles_2016-2017_web.pdf

Enllaç al web dels serveis educatius de la Filmoteca de Catalunya: http://www.filmoteca.cat/web/serveis-educatius

 

 

Fruit de la col·laboració entre el Departament d’Ensenyament i el Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, a través del Memorial democràtic, neix el Grup de treball Exili, deportació i holocaust, en el qual hi participen docents de tots els nivells educatius, inclòs els ensenyament de persones adultes. Alguns objectius d’aquest grup són:

  • Impulsar la transmissió i l’ensenyament sobre l’exili, la deportació i l’Holocaust a l’ensenyament primari i secundari i de persones adultes a Catalunya.
  • Desenvolupar noves línies curriculars, metodològiques i didàctiques sobre aquests temes per a la seva transmissió i ensenyament, i impulsar la formació del professorat en aquesta temàtica.

El grup de treball organitza anualment cursos per docents i jornades a les quals els alumnes també estan convidats.

Per a més informació feu clic aquí.