• Imprimeix

Llicències Creative Commons

Existeixen diferents llicències que, tot i estar basades en els drets d'autoria, permeten autoritzar determinats usos d'una obra de la qual una persona n'és autora. Un exemple són les llicències Creative Commons, però n'hi ha d'altres, com la llicència de documentació lliure GNU o la d' Art Lliure.

Mitjançant una llicència Creative Commons, l'autor/a exerceix el dret que la llei li confereix en exclusiva per decidir certes condicions d'ús i distribució de la seva obra. L'autor/a pot donar llibertat per tal que la seva obra sigui reproduïda sempre que es reconegui l'autoria i establint, o no, restriccions sobre l'ús comercial i la possibilitat de fer obres derivades.

Les llicències Creative Commons, doncs, no són alternatives als drets d'autoria, ans al contrari: es basen en la legislació sobre propietat intel·lectual i drets d'autoria i l'únic que fan és alliberar certs drets que posseeix l'autor/a d'una obra de manera que altres persones en puguin fer certs usos sense haver de sol·licitar permís explícit.

Existeixen sis llicències principals de Creative Commons. Totes elles impliquen el reconeixement de l'autor/a (by) i, com més símbols, menys usos són permesos.
 


Tipus de llicències


Reconeixement (by) o CC by
: Es permet qualsevol explotació de l'obra, incloent-hi una finalitat comercial, així com la creació d'obres derivades, la distribució de les quals també està permesa sense cap restricció.
Resum i llicència completa.Reconeixement - CompartirIgual (by-sa) o CC by-sa: Es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
Resum i llicència completa.Reconeixement - NoComercial (by-nc) o CC by-nc: Es permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús comercial. Això no treu que la persona que té els drets la pugui utilitzar amb finalitats comercials, només s'aplica la restricció a la resta de persones.
Resum i llicència completa.Reconeixement - SenseObraDerivada (by-nd) o CC by-nd: Es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades. Això no treu que la persona que té els drets la pugui modificar, només s'aplica la restricció a la resta de persones.
Resum i llicència completa.


 

Reconeixement - NoComercial - CompartirIgual (by-nc-sa) o CC by-nc-sa: No es permet un ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original. Això no treu que la persona que té els drets la pugui utilitzar amb finalitats comercials, només s'aplica la restricció a la resta de persones.
Resum i llicència completa.Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd) o CC by-nc-nd: No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades per altres persones que no siguin les propietàries dels drets. És la llicència més restrictiva ja que només permet que altres persones es descarreguin l'obra i la comparteixin amb altres sempre i quan en reconeguin l'autoria, però sense fer-ne modificacions ni ús comercial.
Resum
i llicència completa.A més, n'hi ha algunes llicències addicionals com Sampling, que permet mesclar elements (com música, vídeo, imatge...)

Font: About the Licenses Creative Commons (http://creativecommons.org/licenses/).

Més informació