• Imprimeix

Dia internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust 2019

Amb motiu de la Commemoració del Dia Internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust el 27 de gener de 2019, el grup de treball DEMD, impulsat des del Departament d’Educació  i el Memorial Democràtic, ha preparat uns actes i unes propostes didàctiques per a tots els centres que es proposin realitzar la commemoració.

Com cada any la commemoració tracta un tema específic. Aquest any 2019 és Torn from home ("Persones arrencades de casa seva").

Aquest lema vol fer referència a l’experiència de la persecució de la víctima. Si “home" normalment significa un lloc de seguretat, comoditat i seguretat, enguany volem reflexionar sobre el que passa quan els individus, les famílies i les comunitats són expulsades de casa seva, per la persecució o l'amenaça de genocidi, quan acaba el genocidi.

Però les activitats que planifiquem per aquesta commemoració no només s’han de centrar en l'impacte sobre els col·lectius que van patir l'Holocaust. El 25è aniversari del començament del genocidi de Ruanda el 1994,  i el 40è aniversari del final del genocidi de Cambodja en 1979, ens recorden la importància de la data i del tema que commemoren també per aquests dos genocidis contemporanis.

No oblidem mai però, que la finalitat d’aquest treball de sensibilització de la memòria de les víctimes de l’Holocaust, dels genocidis de Ruanda i de Cambodja i la d’altres genocidis i crims contra la humanitat s’emmarca amb els nostres estudiants fent èmfasis en la nostra realitat i la pròpia història.

Lloc:  Auditori del Conservatori del Liceu (Carrer Nou de la Rambla, 88. Barcelona)

10.30 Inici de l’acte

10.50 Curmetratge: Silence (1998). Dirigit per Sylvie Bringas i Orly Yadin, basat en l’escrit "A través del silenci" de Noa Ain i Tana Ross.

11.00 Participació dels estudiants. Lectures que han preparat els diversos centres participants.

11.35 Conferència de Guillem Calaforra, traductor del diari de Janina Hescheles, Amb ulls d'una nena de 12 anys.

12.00 Commemoració. Actuació de Tamara Precek

12.20 Fi de l’acte

Llocs: Institut Ramon Berenguer IV i Museu Terres de l’Ebre

12.00 Xerrada de Carlos Hernández de Miguel sobre la Deportació republicana a Mauthausen.

19.00 Acte institucional i presentació del projecte de ciutat “Portes de memòria”

19.15 Representació poeticomusical a càrrec del grup Les Lorquianes

19.30 Conferència de Carlos Hernández de Miguel "Deportats als camps de concentració nazi per ordre de Franco"
 

Llocs: Sala de La Societat de la ‘Unió Jonquerenca’ i MUME

10.00 Inici de l’acte
 
10.15 Conferència i debat amb Dory Sontheimer, (familiar de deportats al camp de concentració i extermini d’Auchswitz i autora de ‘Les set caixes’ i ‘La vuitena caixa’)
 
12. Visita guiada al MUME i als búnquers franquistes de 1943 de La Jonquera, Agullana i Portbou
 
13.30 Fi de la trobada