El Departament d'Ensenyament, conjuntament amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, com a acte preliminar de la Setmana de la Ciència 2018 que se celebra del 9 al 18 de novembre de 2018, promou el Dia de la ciència a les escoles amb l'objectiu fonamental de despertar i potenciar l'interès del jovent vers la ciència i la tecnologia. Per facilitar la participació dels centres en aquesta setmana s'organitzen diverses activitats.

S'han planificat més d'un centenar de xerrades-col·loqui a tot el territori adreçades a l'alumnat de 3r i 4t d'ESO, per bé que és una activitat de gran valor per als alumnes de Batxillerat. Aquestes sessions van a càrrec d'investigadors i d'investigadores que expliquen la seva tasca, tant des del vessant del treball científic com humà. S'han organitzat en l'àmbit de cada Servei Educatiu de Zona.

Els temes centrals de l’edició d’enguany són, d’una banda, el patrimoni cultural, amb motiu de la celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural que promou la Unió Europea; la figura i l’obra de Pompeu Fabra, amb motiu de la celebració dels 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català, celebració promoguda per la Generalitat de Catalunya; i la figura del prestigiós físic nord-americà Richard Feynman, amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement, promoguda pel Grup de Comunicació i Divulgació de la Nanotecnologia, EspaiNano.

La conferència destinada a alumnat de Batxillerat dels centres Ins. Menendez y Pelayo i Ins. Montserrat es va emetre en directe per streaming per a tots els centres docents de Catalunya, el dia 7 de novembre de 2018 a les 11:30 h. a la seu central del Departament d'Ensenyament, a càrrec la científica Sònia Estradé Albiol.

La Dra. Sònia Estradé Albiol és llicenciada en Física (2005), màster en nanociència i nanotecnologia (2007) i doctora en nanociències (2009) per la Universitat de Barcelona. Professora lectora del Departament d'Electrònica de la UB des de 2014. Especialista en espectroscòpia de pèrdua d’energia dels electrons (EELS) i en microscòpia electrònica de Transmissió (TEM), desenvolupa la seva tasca investigadora en el grup LENS-MIND del Departament d'Electrònica. És membre de l’Institut de Nanociència i Nanotecnologia de la UB (IN2UB) i de l’Institut Interuniversitari d'Estudis de Dones i Gènere. Forma part del grup d’innovació docent e-Lindo, i participa en diverses iniciatives de divulgació de la Microscòpia Electrònica i les Nanociències (nanoeduca, diezalamenosnueve, toc-toc). Des de 2015 presideix la Comissió d'Igualtat de la Facultat de Física de la UB, i des de 2017 és membre de la junta d’AMIT-Cat, Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues de Catalunya, que enguany ha posat en marxa el Programa STEM amb tu, iniciativa adreçada a l’alumnat de segon i tercer d’ESO de centres educatius de Catalunya.amb l’objectiu de fomentar les vocacions en ciències, tecnologia, enginyeries i matemàtiques, integrant la dimensió de gènere i garantint les mateixes oportunitats d’èxit laboral per noies i nois.

 

 

L’any 1959, el físic nord-americà Richard Feynman, en una conferència anomenada “Hi ha molt de lloc al fons” va convidar la comunitat científica a explorar les propietats de la matèria a escala nanomètrica, molt allunyades de les del món macroscòpic que ens envolta.

En aquest sentit, i recollint la idea de Feynman, en els darrers anys la nanociència i la nanotecnologia han permès desenvolupar noves funcionalitats abans del tot inimaginables, amb aplicacions biomèdiques, en computació i telecomunicacions, i en energies renovables, entre molts d’altres camps.

En aquesta xerrada parlarem de nanociència i de nanotecnologia, i de com és possible de veure-hi en les escales implicades. En particular, explicarem què és la microscòpia electrònica i com ens ajuda a entendre el regne atòmic i l’estructura dels organismes vius, així com també dels diversos materials.