Dia Europeu de la Mediació

21 de gener

Adhesió del Departament d’Ensenyament al Manifest Institucional de 2015.

El 21 de gener se celebra el dia Europeu de la Mediació, coincidint amb l’aniversari de l'aprovació pel Comitè de Ministres del Consell d'Europa de la 1a Recomanació núm. R (98) 1, sobre mediació familiar.

Enguany, coincidint amb aquesta data, el Departament d’Ensenyament s’adhereix al Manifest Institucional. Dia Europeu de la Mediació de 21 de gener de l’any 2015, en el que administracions públiques, institucions i la societat civil catalanes es van aplegar per primera vegada per celebrar el Dia Europeu de la Mediació i per fer pública la seva ferma voluntat de seguir treballant per promoure-la i difondre-la i el compromís de sumar esforços a fi d’avançar en l’articulació d’un sistema de justícia que, partint del conflicte i les seves circumstàncies, ofereixi a tothom la mediació com a forma d’abordar-lo.

El Departament d’Ensenyament impulsa la mediació escolar a Catalunya des del curs 2001-2002. Actualment, més de 300 centres educatius, majoritàriament d’educació secundària, compten amb un servei de mediació actiu. Més d’un miler d’alumnes participa anualment en les trobades d’alumnes mediadors.

La mediació escolar fomenta el diàleg com a eina bàsica de gestió positiva dels conflictes i és una valuosa eina de participació de l’alumnat en la millora de la convivència, contribuint al seu desenvolupament personal i a la capacitat d’aprofitar els conflictes per transformar la realitat.

D’altra banda, a més de ser una estratègia de gestió positiva de conflictes, la mediació escolar ha d’esdevenir una cultura de centre que promogui els canvis necessaris perquè cada persona afronti els conflictes convertint-se en part de la solució.

 

Per tal de commemorar el Dia Europeu de la Mediació i contribuir a la difusió de la mediació escolar, es proposen als centres educatius diverses accions que es poden dur a terme al voltant del 21 de gener:

 • Llegir el Manifest Institucional i ressaltar-ne les idees clau.
 • A partir del Manifest Institucional. Dia Europeu de la Mediació de 21 de gener de l’any 2015, elaborar una proposta de Manifest de la mediació escolar que es pugui fer públic el dia 21 de gener de 2018. Aquestes propostes es poden elaborar en el centre o, per exemple,en el marc de les trobades d’alumnat mediador.
 • Fer difusió del servei de mediació en aquells centres que en disposin.
 • Elaborar cartells amb eslògans sobre la mediació i fer-ne una foto per:
  • penjar-la al Twitter del portal XTEC @xtec amb el hastag #mediacióescolar21G i fent referència al portal XTEC @xtec
  • enviar-la a l’adreça electrònica eif.ensenyament@gencat.cat.
 • Elaborar un vídeo, tipus Mannequin challenge o Andy’sComing, i:
  • penjar l’enllaç al Twitter del portal XTEC citant @xtec amb el hastag #mediacióescolar21G
  • enviar-lo, tot identificant el centre, a l’adreça de correu electrònic eif.ensenyament@gencat.cat.
 • Posar a l’abast de l’alumnat la relació d’estudis post-obligatoris que contemplen la mediació en el seu currículum i els que tracten directament la mediació així com les possibles sortides professionals.

Recursos:

 • Infografia #mediacióescolar21G. Aquesta infografia del Departament d’Ensenyament conté informació sobre l’adhesió del Departament d’Ensenyament al Manifest Institucional. Dia Europeu de la mediació de 21 de gener de 2015 i propostes d’accions per a participar en aquesta commemoració i fer-ne difusió.
 • Quiz de la mediació. Aquest qüestionari del Departament d’Ensenyament permet treballar el Manifest Institucional. Dia Europeu de la Mediació 2015.
 • La Mediació com a professió. En aquest document elaborat pel Departament d’Ensenyament trobareu la relació d’estudis post-obligatoris que contemplen la mediació en el currículum o bé que, de manera específica formen per exercir la mediació.
 • S.O.S. Mediadores. En aquest canal infantil i educatiu PakaPaka del Govern d’Argentina es pot accedir a petits vídeos de la sèrie S.O.S. Mediadores que mostren processos de mediació entre nens i nenes d’educació primària.
 • Un dios salvaje. En aquesta pel·lícula de Roman Polanski (2011) es mostra com la gestió negativa d’un conflicte, en principi menor, el converteix en un conflicte complex i de difícil solució.
 • V Edició Premi Dialoga: Trenquem el silenci davant del Bullying, què podem fer? La Facultat de Dret d’ESADE, mitjançant el Grup de Recerca en Conflict Management, i el Col·legi de Notaris de Catalunya, en el marc de les seves activitats de difusió i promoció de la resolució alternativa de conflictes, presenten la 5a Edició del Premi DIALOGA, destinat als centres educatius i als alumnes de 1r de Batxillerat i 4t d'ESO dels col·legis i instituts de Catalunya, amb el suport dels departaments d’Ensenyament i Justícia de la Generalitat de Catalunya.
 • Dia Europeu de la mediació. En el web del Departament de Justícia trobareu les activitats programades per dur a terme durant el mes de gener de 2018 per commemorar el Dia Europeu de la Mediació.