• Imprimeix

Idees per a l'aula

La figura del filòsof català Raimon Panikkar ens pot servir per treballar les competències plurilingüe i intercultural, i global amb el nostre alumnat. L’autor, un dels referents mundials del diàleg entre les cultures, desenvolupà una filosofia interreligiosa i intercultural, amb una nova obertura respectuosa al diàleg amb les tradicions no occidentals. La seva filosofia té com a objectiu transformar la civilització determinada per un sistema occidental imposat com a una única alternativa. Panikkar, que era doctor en Química a més de doctor en Filosofia i en Teologia, va reflexionar a fons sobre el paper de la ciència i de l’espiritualitat en el món d’avui

Es poden pensar tasques per fer a l’aula i/o tasques que transcendeixin l'aula i que involucrin tota o bona part de la comunitat educativa per donar visibilitat a la figura de Raimon Panikkar i per fomentar el diàleg i el pensament crític a partir de les seves idees..

Aquestes tasques poden fer-se des de diferents espais del centre: des d'una o diverses matèries o des de la tutoria. Com més membres de la comunitat educativa hi estiguin involucrats, més transcendència tindrà i més visibilitat tant per al centre educatiu com per al seu entorn. Aquí proposem alguns recursos i dinàmiques per fer amb els alumnes durant aquest curs 2017-2018 i el següent 2018-2019.

 

- L'alumnat pot cercar informació sobre la biografia de Raimon Panikkar i sobre alguns dels conceptes bàsics del seu pensament com ara el diàleg, la interculturalitat, la interreligiositat…. (Podeu consultar la secció Recursos didàctics).

 

- L’alumnat pot assistir a algunes de les activitats programades per diferents organismes per commemorar l’any Panikkar (Podeu consultar el programa d’activitats al Dossier de premsa).

 

- L’alumnat pot assistir a l’exposició Raimon Panikkar. Viure l’aventura intercultural que s’inaugura el 5 de juny a l’Espai Avinyó.

 

- Es pot treballar el pensament de l’autor a l’aula a partir de les cites que podeu trobar al blog “Raimon Pannikar (1918-2010)”.

 

- Es pot treballar amb el llibre La gota d'aigua, de la nova editorial Akiara. La Inês Castel-Branco ha fet una tasca magnífica en convertir un text filosòfic profund en un llibre infantil bell, entenedor i suggerent.

També podeu trobar el vídeo de presentació d’aquest llibre.

Data d'actualització:  06.06.2018