El Departament d'Ensenyament, conjuntament amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, dins de la Setmana de la Ciència 2017 que se celebra del 10 al 19 de novembre de 2017, promou el Dia de la ciència a les escoles amb l'objectiu fonamental de despertar i potenciar l'interès del jovent vers la ciència i la tecnologia. Per facilitar la participació dels centres en aquesta setmana s'organitzen diverses activitats.

S'han planificat més d'un centenar de xerrades-col·loqui a tot el territori adreçades a l'alumnat de 4t d'ESO i Batxillerat. Aquestes sessions van a càrrec d'investigadors i d'investigadores que expliquen la seva tasca, tant des del vessant del treball científic com humà. S'han organitzat en l'àmbit de cada Servei Educatiu de Zona.

 

El fil conductor de l’edició d’enguany és el turisme sostenible, amb motiu de la celebració de l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament, promogut per Nacions Unides, que aspira a sensibilitzar els responsables de prendre decisions i el públic en general de la contribució del turisme sostenible al desenvolupament.

L’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament posa èmfasi en el paper del turisme en cinc àmbits clau:

  1. Creixement econòmic inclusiu i sostenible
  2. Inclusió social, ocupació i reducció de la pobresa
  3. Ús eficient dels recursos, protecció ambiental i canvi climàtic
  4. Valors culturals, diversitat i patrimoni
  5. La comprensió mútua, pau i seguretat.

 

La conferència destinada a alumnat de Batxillerat dels centres Ins. Menendez y Pelayo i Ins. Montserrat i que s’ha emès en directe per streaming per a tots els centres docents de Catalunya, s’ha dut a terme el 15 de novembre de 2017 a les 11:30 h. a la seu central del Departament d'Ensenyament per la científica Cristina Vert.

Cristina Vert, Llicenciada en Ciències Ambientals, Màster en Salut Pública i investigadora predoctoral en ciències biomèdiques a l'ISGlobal (Institut de Salut Global de Barcelona) on està investigant els efectes de l'exposició a espais blaus (rius, llacs, mar, etc.) en la promoció de la salut i la millora del benestar de la població. Aquesta investigació s'emmarca dins del projecte europeu BlueHealth. Entre el 2013 i el 2014 va realitzar una estada al Institute for Risk Assessment Science, de la Universitat de Utrecht (Països Baixos), on va mesurar l'exposició a la contaminació atmosfèria per poder-ne estudiar els efectes de la seva exposició.  

Espais blaus: més enllà del popular “sol i platja”

Els espais blaus són espais a l’aire lliure, naturals o fets per l’home, que contenen aigua i que són accessibles pels humans ja sigui presencialment o virtualment, sent capaços de sentir o escoltar l’aigua. Actualment, en el marc del projecte europeu BlueHealth, estem investigant de quina manera els espais blaus poden afectar a la salut i benestar de la població. La hipòtesis és que l’exposició a espais blaus té com a resultat una millora de la salut física i mental i del benestar de la població, que pot ser explicada per una sèrie de mecanismes:

  1. La millora de les condicions ambientals, ja que els espais blaus sovint van acompanyats d’espais verds, que contribueixen a reduir els nivells de contaminació atmosfèrica i les altes temperatures
  2. La reducció de l’estrès
  3. L’augment de la possibilitat de realitzar activitat física regularment, associada a una reducció de l’obesitat, la diabetis, malalties del cor i la depressió
  4. L’increment de les relacions social