• Imprimeix

Recursos

Àmbits de treball del lema: Com pot seguir la vida? 

Les seqüeles de l’Holocaust i dels genocidis posteriors segueixen plantejant preguntes difícils per a les persones, les comunitats i les nacions.

Què succeeix després d’un genocidi? Quina responsabilitat té cadascú? Com reaccionen les persones en el període immediatament posterior a un patiment inimaginable?Com pot la vida ser reconstruïda després d’un trauma?És possible la justícia després del genocidi?

El tema d’aquest any és ampli i amb un final obert i molt personal. Elie Wiesel, escriptor i supervivent de l’Holocaust, recentment traspassat, va dir:
“Per al supervivent la mort no és el problema. La mort era un fet quotidià. Vam aprendre a conviure amb la mort. El problema és adaptar-se a la vida, vivint-la.”

 

Temes i proposta d'activitat:

 

El trauma o com arribar a un acord amb el passat

El desplaçament i els refugiats

Justícia

Reconstrucció de les comunitats

La reconciliació i el perdó

Recordar

Negació i banalització

Antisemitisme i altres formes d'odi

Ensenyar sobre la vida

Altres propostes

 

No podem oblidar, però, que a Catalunya aquest 2017 es commemoren els 40 anys de la publicació d’Els catalans als camps nazis, de Montserrat Roig (1977), obra d’extraordinari valor dedicada a explicar com l’Holocaust va afectar directament als catalans i espanyols.

Cal destacar, entre d’altres, el valor de les 50 entrevistes als testimonis vius en aquell moment, l’extensa documentació que s’incorpora relativa al camp de Mauthausen, així com la llista dels deportats catalans morts en aquell camp i altres llistes complementàries.

Es tracta del primer llibre que parla de la deportació de catalans i catalanes als camps nazis i, a banda del seu valor testimonial i historiogràfic, és tot un monument a la memòria d’aquells homes i dones.

D’altra banda, també aquest 2017, concretament entre el 25 i el 27 de gener, l’artista Gunter Demnig http://www.stolpersteine.eu/en/biography/ vindrà a Catalunya (Manresa, Igualada i Castellar del Vallès)  a col·locar Stolpersteine. El projecte a Manresa estarà vinculat a la comunitat educativa –encara s’hi està treballant. Cal tenir en compte que ja a l’abril de 2015 a Navàs (i a Palà de Torroella) es van col·locar les primeres 5 plaques a Catalunya.

 

Saber què es commemora:

Holocaust

 Webs:

 

Documents:

 

Vídeos:

Llibres:

  • Anglada, Maria Àngels. El violí d’Auschwitz. Labutxaca. 2013
  • Amat Piniella, Joaquim. K. L. Reich. El club dels Novel·listes. 1963 
  • Bacharach, Zwi (editor). “Estas son mis últimas palabras …” Cartas póstumas del Holocausto. Yad Vashem. 2006 
  • Centelles, Agustí. Diari d'un fotògraf: Bram 1939. Destino. 2009 
  • Levi, Primo .Trilogia d'Auschwitz (Si això és un home/La treva/Els enfonsats i el salvats). Labutxaca. 201
  • Smith, Lyn. Forgotten Voices of the Holocaust. True stories of survival –from men, women and chidren who were there. Ebury Press. 2006
  • Sontheimer, Dory. Les set caixes. Angle Editorial. 2014
  • Sontheimer, Dory. La octava caja. Editorial Circe. 2016

Altres genocidis del segle XX

Armènia

Webs:

Films:

Literatura:

Cambodja

Webs:

Films: