• Imprimeix

Any Neus Català

La commemoració dels 100 anys del naixement de Neus Català i Pallejà ha de servir per posar de relleu la seva persona, i la seva tasca incansable de reivindicació del pes de la presència femenina en la lluita per les llibertats i la democràcia.

Des del Departament d'Ensenyament volem sumar-nos a la commemoració per reconèixer públicament la seva figura, per estimular la realització d'activitats i accions culturals relacionades amb ella i amb les víctimes dels camps de concentració i d’extermini, i per donar a conèixer a les generacions més joves el testimoniatge del seu passat històric.

Neus Català i Pallejà (biografia) 

Va néixer el 1915 a Els Guiamets, al Priorat, de pares camperols. Ella també va treballar de camperola i a la cooperativa agrícola del seu poble. Al començament de la Guerra Civil s’estableix a Barcelona on s’implica en la lluita antifeixista i comunista. Estudia infermeria i, un cop diplomada, es destinada a Premià de Dalt com a cap sanitària d’una colònia infantil Negrín de 180 infants refugiats, amb els quals va travessar la frontera cap a l’exili a les acaballes de la guerra. A França participa juntament amb el seu marit, l’occità Albert Roger, en la resistència i com a conseqüència es denunciada als nazis que la van recloure i torturar. 

El 1944 va ser deportada al camp d’extermini de Ravensbrück on hi va viure i patir fins que va ser alliberada per les tropes aliades l’any 1945. 

Després va col·laborar en la lluita clandestina contra el franquisme i, des de 1962, es dedica a la defensa de la memòria de les persones empresonades als camps de concentració nazis. Per aquesta labor va ser reconeguda amb el Premi Catalana de l’Any 2006. En l’actualitat presideix l’Amical de Ravensbrück

(Institut Català de les Dones - Centre de Documentació)