• Imprimeix

Centres

BATET Glossari

General Prim: Joan Prim i Parts va néixer a Reus el 1814 i va morir assassinat el 1870 a Madrid. Va ser un militar i polític progressista molt influent en la política espanyola. Va ser president del Consell de Ministres entre 1869 i 1870. Com a militar va participar en la Primera Guerra Carlista i en la Guerra d’Àfrica on va mostrar importants dots de comandament. Va rebre dues creus llorejades de Sant Ferran.
 

Estat Major: En les forces armades és el grup d’oficials que compleixen tasques d’administració i organització sota la direcció d’un oficial de nivell superior. Estan encarregats d’assessorar tècnicament els caps superiors, distribuir les ordres que imparteixen i supervisar el seu compliment.
 

Guerra de Cuba: Fa referència al conflicte bèl·lic que va mantenir Espanya amb els independentistes cubans durant la segona meitat del segle xix. La derrota va suposar la pèrdua de les colònies que Espanya tenia a Ultramar.
 

Protectorat: La societat internacional, o tractats internacionals, assignen un país que se suposa poc civilitzat i, per tant, poc preparat per governar-se, a un estat suposadament superior, que el protegirà i li gestionarà la diplomàcia, l’exèrcit i el comerç exterior. França i Espanya compartien el Protectorat del Marroc.
 

Expedient Picasso: És el nom amb què es coneix l’informe redactat pel general de divisió Juan Picasso González, destinat en el Consell Suprem de Guerra i Marina, en relació als fets esdevinguts en la Comandància General de Melilla els mesos de juliol i agost de 1921: l’anomenat Desastre d’Annual al nord d’Àfrica.
 

Sometents Armats: Unitats de voluntaris armats que servien per vigilar la delinqüència en les zones agrícoles i ramaderes. A principi del segle xx era una força auxiliar i ocasional dels cossos d’ordre públic.
 

República: És una forma de govern dirigida no per un rei hereditari sinó per persones que basen el seu poder polític en la voluntat democràtica del poble, en què els ciutadans tenen dret a vot, la qual cosa dóna al govern el fonament de legitimitat i sobirania. El 14 d’abril de 1931 es proclamava a Espanya la Segona República Espanyola (1931-1939), amb la qual cosa culminava el règim de la Restauració borbònica iniciat amb l’arribada al tron d’Alfons XIII. El numeral «segona» s’utilitza per diferenciar-la del període republicà que hi va haver entre 1873 i 1874, conegut com la Primera República Espanyola.
 

Francesc Macià: Va néixer a Vilanova i la Geltrú el 1859 i va morir a Barcelona el 25 de desembre del 1933. Va ser militar, polític i president de la Generalitat de Catalunya del 1931 al 1933. Conegut popularment com L’Avi va ser fundador del partit Estat Català que, conjuntament amb altres partits i organitzacions van fundar Esquerra Republicana de Catalunya d’ideologia independentista.
 

Lluís Companys: Va néixer al Tarrós el 1882 i va morir a Barcelona el 1940. Polític i advocat d’ideologia catalanista milità a Esquerra Republicana de Catalunya i fou president de la Generalitat des de finals de 1933, durant la Guerra Civil Espanyola i a l’exili francès. Entregat pel govern alemany va morir afusellat per ordres del govern franquista.
 

Estat Català de la República Federal: Pretenia la plena autonomia de Catalunya, constituïda en Estat propi, però no separada sinó associada en pla d’igualtat amb els altres estats integrats en la República Espanyola.
 

Font:  Francesc Carbó
Petita Història del General Batet. Ed. Mediterrània. Barcelona. 2012