• Imprimeix

Centres

10 anys amb la Viquipedia
La Viquipèdia en català va néixer el 16 de març de 2001. Des de gener de 2010, lidera la llista de 1000 articles que tota viquipèdia hauria de tenir. A gener del 2011, la Viquipèdia en català és la primera d'aquesta llista amb 90,2 punts, davant de la Viquipèdia en anglès (a 3,7 punts) i la Viquipèdia en alemany (a 22 punts).

I amb aquesta important fita assolida... La Viquipèdia en català fa 10 anys! És un bon moment per conèixer com funciona i quin profit didàctic es pot treure a l’aula.

De quina manera podeu participar des dels centres? Us en fem algunes propostes:
 • Contribuir per assolir el Rècord d'edició, una de les fites plantejades.  Quan? El dia 19 de març. Objectiu? Superar el rècord de 2.000 viquipedistes editant en un dia. El dia que s’ha d’assolir el rècord és un dissabte, però des dels centres podeu preparar les tasques a fer i comprovar els resultats en tornar a classe.
  • Per exemple, podeu seleccionar alguna entrada propera i significativa per a tot el centre (articles del municipi, del centre, de la persona que duen al nom -per exemple "Rafael Campalans" a l'Institut que es diu així-, de punts geogràfics propers, d'edificis significatius...), crear-la si no exixteix o bé avaluar el seu estat, millorar-la i completar-la, si pot ser amb imatges pujades a Wikimedia Commons.
  • El mateix es pot fer per a un nivell o un grup-classe i en aquest cas podeu triar (conjuntament amb l'alumnat implicat) una entrada que us resulti interessant elaborar o completar.
 • Fins al dia 16 de març s’estan millorant Els 10 dels 10 anys, els 10 articles que defineixen la Viquipèdia: Àbac (per ser el primer article que es va crear), Català, Viquipèdia, Escriptura, Enciclopèdia, Coneixement lliure, Wiki, Treball col·laboratiu, Aniversari i Utopia. Podeu seguir la seva evolució i contribuir al seu creixement. L’entrada sobre treball col·laboratiu, en la qual des del món de l’educació hi tenim molt a dir, està necessitada d’edicions...


D’altra banda, Amical Viquipèdia, l’associació que organitza els esdeveniments, ha programat tres actes d’interès per a la comunitat educativa
 • Taller d’edició, dirigit al professorat, on s’aprendran els principis bàsics per contribuir a la Viquipèdia.
  • Data: 5 de març
  • Lloc i hora: Citilab  (Pl Can Suris s/n Cornellà) a les 10h.
 • Jornada sobre "Wikis, Viquipèdia i educació", amb presentacions de projectes i possibilitat de demanar informació sobre futurs tallers o formacions a mida. A la Jornada es posaran en comú algunes experiències d'ús de wikis o de treball en Viquiprojectes a la Viquipèdia i tindrà dues sessions: una al matí dedicada a primària i secundària; i una a la tarda dedicada a l'educació superior. També s’hi presentarà el projecte Viquilletra.
  • Data: 18 de març
  • Lloc i hora: Casa Golferichs (Gran Vía Corts Catalanes, 491, Barcelona) a partir de les 12h.
 • Exposició i jornada de portes obertes, dirigida a tota la ciutadania (poden venir alumnat, professorat, famílies i qualsevol persona interessada). S’intentarà batre un rècord d’edició i hi haurà un racó jove.
  • Data: 19 de març
  • Lloc i hora: Casal dels Castellers de Barcelona (C/Bilbao, 212).


És una bona oportunitat per acostar-se a les pàgines més visitades del món i entendre com es construeix el coneixement lliure en català. Us hi esperem!

Més informació a la pàgina de l’aniversari 10 anys de la Viquipèdia o bé al correu educacio@wikimedia.cat. També a aquestes dues entrades del ButlleTIC:

 

Save

Save